Gys og gru

Er man til gys og gro, eller bare en anderledes oplevelse, er katakomberne ihvertfald en mulighed. Katakomberne i Paris består af 300 km. underjordiske gange, hvor ca. 1,7 km. er tilgængelige for offentligheden. Gangene stammer fra. 60 f.Kr. hvor de leverede sten til de mange bygningsværker romerne havde sat i værk. Som årene er gået, er gangene vokset i takt med byen, og i midten af 1800 tallet, fik man den ide at benytte noget af pladsen til at opmagasinere nogle af byens mange døde i – førhen havde de adelige holdt fester og sammenkomster i de største og flotteste af de underjordiske rum. På landjorden var pladsen efterhånden blevet trang, og i løbet af 1860’erne og ca. 5 år frem fik man om natten i vinterhalvåret, transporteret de døde fra kirkegårdende ned i gangene, og i dag ligger der lidt over 6 millioner skelletter. Derudover valgte man i 1980’erne at fortsætte med at lade de døde få plads i gangene, da man tilføjede 8.000 balsamerede skelletter – nu endda også med tøj på!(disse er dog ikke synlige for offentligheden).
Indgangen ligger i det 14. arrondissement lige ved Denfert-Rochereau, køen er altid lang, men går relativt hurtigt – så dette skal ihvertfald ikke være grunden til at man undlader dette gys.

Jeg må indrømme at jeg var chokeret på mange måder, da vi kom ned i gangene der indeholdt alle skelletterne. Det hele er så markabert, og alligevel mærkeligt bizart, at man har “pyntet” gangene med henholdvis lårbensknogler med skelletguirlander (alt ligger i den skønneste “orden” – dog er det tydeligt at nogle skelletter er fra omkring 1520, da de er ved at smuldre væk).
Alt i alt en uhyggelig og markaber oplevelse, jeg ikke umiddelbart vil opleve igen – men nu er det set, og spændende, uhyggeligt, ulækkert, historisk, og fascinerende var det da, omend jeg gerne ville se lidt mere af de “originale gange”, end blot dem med skelletpynt!

Dette indlæg blev udgivet i Denfert-Rochereau. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s